Жителите на американския щат Южна Каролина бяха стреснати от нашествието на

...
Жителите на американския щат Южна Каролина бяха стреснати от нашествието на
Коментари Харесай

Библейска напаст връхлетя САЩ

Жителите на американския щат Южна Каролина бяха стреснати от нашествието на милиарди инсекти, съобщи CBS News, цитира Бг он ер и Българска национална телевизия.

В средата на май Съединени американски щати ще преживеят настъпление на две люпила периодически цикади едновременно – рядко събитие, което ще се случи за първи път от повече от 200 години.

Първите цикади към този момент се появиха в американския щат Южна Каролина.

Периодичните цикади не се появяват на повърхността с години, тъй че мнозина чуха техните брачни песни за първи път. Притеснени хора се свързват със службите за незабавна помощ и се оплакват от звуци с незнаен генезис.

Докладите съпоставят шума със сирени, стонове и плач.

Някои хора стопират служителите на реда на улицата и питат какво става. Службата на шерифа на окръг Нюбъри в Южна Каролина трябваше да популяризира обява в обществените медии, обясняваща, че странните звуци са брачните песни на периодическите цикади и не са причина за безпокойствие. 

Шумът ще продължи към шест седмици и ще спре доникъде на юни. След това цикадите още веднъж ще потънат в земята и няма да се върнат още 17 години.

Периодичните цикади, които се срещат в Северна Америка, прекарват по-голямата част от живота си подземен и се издигат на повърхността единствено един път на всеки 17 или 13 години. В рамките на един месец те намират сътрудник, развъждат се, снасят яйца и умират.

Тогава се раждат ларвите, които незабавно се заравят в земята и чакат идващото настъпление. Цикадите от рояка, обозначен с римската цифра XIX и обхващащи щатите Тенеси, Джорджия, Тексас и Алабама, се чака да се появят през 2024 година За последно са били видени през 2011 година, т.е. преди 13 години, написа БГНЕС.

В същото време ще стартира нахлуването на рой XII, който живее в Уисконсин, Илинойс и Индиана. Излиза на повърхността един път на 17 години. Цикадите от този рой не са се събуждали едновременно от 1803 година насам. 

Следващият път, когато сходно съвпадане ще се случи, ще бъде едвам през 2445 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР